Mangal sezonu 3. bölüm - Mangalda Tavuk

Tavuk eti mangalda kırmızı ete göre çok daha zor pişer.Çünkü kimi kısmı kemikli kimi kısmı kemiksizdir.Bu yüzden iyi bir şekilde pişirmesi ustalık ister. Her bölgenin özelliğine göre ateş üstünde tutması süresi değişir. Az pişen etin de çok pişen etin de lezzeti olmayacağı için süreyi iyi ayarlamak gerekir.
 
Tabi ki tavuk etinin lezzetli olması için terbiyesinin de iyi yapılması gerekir. Marketlerde satılan tavuk harçları genelde lezzetli oluyor ama alırken içindekileri iyi okuyun derim. Çünkü içinde sevmediğiniz bir baharat olabilir.

Eğer bu harçlardan almak istemiyorsanız evde kendiniz de pratik bir şekilde tavuğunuzu terbiye edebilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan tuz, kekik, pul biber, toz biber ve sıvı yağ. Önce sıvı yağı tavuğunuza döküp sonra baharatlardan istediğiniz kadar ekleyin ve tavuğunuza bolca sürün.

Gelelim pişirimine. Etinizi şişe takarken çok yapışık olarak dizmeyin. Böyle yaparsanız temas eden yüzeyler daha az pişecek belki çiğ kalacaktır. Ateşin yoğun olduğu yerlere daha dikkat edin. Çünkü buralar diğer yerlere göre daha hızlı pişecektir.
Kolay olan göğüs bölgesinin pişiriminden başlayayım. Göğüs bölgesi hızlıca pişen yağsız bir bölgedir. Burayı pişirirken çok fazla ateş üstünde tutmanıza gerek olmayacaktır. Bir tarafını 1.5 veya 2 dakika tutarsanız iyi bir şekilde pişecektir. Bu süre ateşin şiddetine göre değişeceğinden pişerken etin başında olmaya özen gösterin.

Kanat veya but gibi derili ve kemikli kısımlar ise daha zor pişer. Buraları pişirirken ateş üstünde tutma süresi bir taraf için 3 veya 3.5 dakikayı bulabilir. Bu bölgeleri pişirirken derinin biraz yanmış olması gerekecek, bunu dert etmeyin. Deri zor piştiği ve ısıyı alta az geçirdiği için deri biraz pişer gibi olunca çevirirseniz derinin altı çiğ kalacaktır.

Fırın gibi sabit bir ısı kaynağı olmadığı için pişirme süreleri çok az değişebilir. Bu değişimlerin etkisini azaltmak için pişirenin ateş başında durmasında fayda var. Acemilik dönemlerinde bir çatalla pişip pişmediğini içiniz rahat etsin diye kontrol edebilirsiniz.

1. Tarif 

Sebzeli Tavuk Şiş

Malzemeler:
500 gram tavuk kuşbaşı
500 gram mantar
2 adet sarı dolmalık biber
1 adet yeşil kabak
2 adet tatlı kırmızı biber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak
Damak tadınıza göre tuz, karabiber


Hazırlanışı:
Mantarları yıkayıp dörde bölün. Sarımsağın kabuğunu soyup rendeleyin.
Zeytinyağı, tuz, sarımsak rendesi ve karabiberi derin bir kapta karıştırın. Tavuk kuşbaşı ve mantarları zeytinyağı içine koyup 15 dakika dinlendirin.Kabağın kabuklarını soyup halka şeklinde doğrayın.
Biberleri yıkayıp orta büyüklükte doğrayın. Şişlere; mantar, tavuk, biber, kabak olmak üzere tüm malzemeler bitene kadar dizin. Mangalda ya da dumansız ızgarada çevirerek pişirin.

Afiyet olsun...



2. Tarif

Tavuk Mangal

1 adet tavuk (700 gr Civarı)
1 Yemek kaşığı sıvıyağ
Yarım yemek kaşığı salça
1 Yemek kaşığı yoğurt
3 Diş sarımsak (Rendelenmiş)
1 Tatlı kaşığı pulbiber
1 Çay kaşığı karabiber
1 Çay kaşığı tuz
Tavuğu parçalara ayırıyoruz, tüm malzemeyi karıştırıyoruz ve ağzı kapalı bir kapta, buzdolabında 4-5 saat bekletiyoruz. 

Yukarıdaki gibi mangalınızda pişiriniz...

Afiyet olsun...
Yorum Gönder