Mangal Sezonu... 1. Bölüm

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte Türk damak zevkinin olmazsa olmazlarını sofralara getiren mangallar da ortaya çıkmaya başladı.

Peki en lezzetli mangal nasıl yapılır?..



Mangal veya barbekü, üzerinde açık ateşte et, balık ve sebze pişirmeye yarayan düzenek ve bu düzenekte yemek pişirme işlemi. Sözcük eylem halinde "mangal yapmak" veya bazı yörelerde "mangal yakmak" şeklinde kullanılır.


Mangal yakıtı olarak genellikle odun, kömür ve odun kömürü kullanılır.


 Açık havada yapılan bir mangal hayal edin; pişen etlerin kokusu burnunuza geldi mi? İşte bu koku ve lezzete ulaşmak için ilk şartınız mangalı doğru yakmak ve etin lezzetli olması. Unutmayın ki kömürün ısısı, nemi ve ondan çıkan karbon gazının ete verdiği lezzet hiçbir şeyde yok. Kömür olarak mutlaka odun kömürünü tercih etmelisiniz. Çünkü yarı yanmış olduğundan içindeki katran oranı düşüktür. Mangal yakarken asla kimyasal kullanmamak gerek. Yakarken içine sentetik bir şey koymayın, örneğin içerisine atacağınız bir sigara izmariti bile zehirleyebilecek düzeyde toksinler oluşturur. Çıra da kullanmayın. En iyi tutuşturucu olarak yumurta kartonlarını kullanabilirsiniz.

Mangal alırken döküm olmasını tercih edin. Çünkü döküm çelikten daha çok ısınır. Özellikle kalın bifteklerde yüksek ısıya ihtiyacınız olacak. Pişireceğiniz etin türüne göre mangalın ısısını ayarlamanız gerek. Mangal yakarken fark yaratmak isteyenler kömürü yaktıktan sonra içine kışın yaprağını döken ağaçlardan bir parça koymanız. Bu ete aroma veriyor. Meşenin dallarını kesip atarsanız onun çıkartacağı duman hem lezzet hem de renk verir. Mesela, kiraz ağacı eti kıpkırmızı yapar. Armut ağacı, elma ağacı ise harika koku verir. Bu arada rüzgara da dikkat; mangalı yakarken rüzgardan faydalanıp, sonrasında korumak gerek.

 Bir diğer önemli konu ise et seçimi. Etin üzerine biraz yağ ve tuzla masaj yapıp, oda sıcaklığına getirmeniz gerekli. İsterseniz çok az esmer şeker de ilave edebilirsiniz ki, karamelize olsun. Eğer aldığınız et sert ise asit gerekiyor demektir, böylece içindeki sinirler çürür ve etiniz yumuşar. Etinizi mutlaka ince ince kesip, sütün, soğan suyunun, yoğurdun ya da şarabın içine yatırıp en az 7-8 saat bekletirseniz etiniz yumuşacık olur. Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise etinizi asla dövdürmemeniz gerektiği. Çünkü dövdürdüğünüzde yapısı bozuluyor. Maliyeti kısmak için önden sucuk, köfte yapabilirsiniz. Bunlar tıkayıcı lezzetler olduğundan arkadan gelecek etler daha az yenir. Köfteden sonra et pişirirken harlı ateşe ihtiyacınız var. Ateşi karıştırmanız gerekli.

Devam edecek...
Yorum Gönder