PORCİNİ MANTARLI RİSOTTO


Risotto Napoli'de doğdu. Ancak dünyaya Milano üzerinden nam saldı. Napoliler risotto pirinçini daha çok ilaç yapımında kullandı. Milanolular ise eşsiz safranla birleştirerek bildiğimiz risottoyu buldular. "Risotto alla Milanese" hikayesi şöyle anlatılır:


1574 senesinde Milano'daki ünlü Duomo katedrali inşasında görevli cam işçilerinden biri, bir başka camcının kızı Valerio Fiandra ile evlenecektir. Damadın lakabı cam işlemelerinde altın yaldız kullanmayı çok sevmesinden ötürü İtalyanca'da safran anlamına gelen Zafferano idi.

Fakat güzel Valerio 'ya aşık olan bir başka genç daha vardı. İki sevgilinin düğün yemeklerinde öfkeden köpüren ve intikam almak isteyen adam, şölen için hazırlanmış risottonun içine bir avuç safran atıverdi. Ne var ki işler hiç beklediği şekilde gelişmedi. Tüm davetliler safranlı pilava bayıldı. O gün bugündür safranlı risotto Milano'nun geleneksel yemeği haline geldi... (Bilgi nettendir)
 
"Risotto alla Milanese" safranlıdır, tarifini ilerki günlerde yayınlayacağım.
 
 


Malzemeleri



1/2 paket risotto pirinci
1/2 paket porcini mantarı *
1/2 kuru soğan
2 diş sarımsak
2~3 dal taze fesleğen
1 kadeh beyaz sek şarap
1 paket rendelenmiş parmesan peyniri
1 yk tereyağı

Tavuk suyu için;


1 tavuk budu
4 sb su
1 havuç
1 yeşil kereviz
1 soğan
1 diş sarımsak
2~3 defne yaprağı
Tuz

Hazırlanışı;


Tencereye tavuk budunu alın ve üzerine suyu ekleyin. İçine sebzeleri, soğanı ve sarımsağı ilave edin. Defne yaprağı ve tuzu da ekleyip kaynatın.


Bir tavada tereyağını eritin. Sarımsak ve soğanı ince kıyıp kavurun. Pirinci ilave edip sürekli karıştırıp 5 dakika kavurun.


Mantarları ince doğrayıp ekleyip karıştırın, şarabı ilave edin. Kaynamış tavuk suyundan kepçeyle pirinç demlenene kadar sürekli ekleyip karıştırın. Pirinç yumuşayınca ocaktan alın. Fesleğenleri ince kıyıp ekleyin ve karıştırın. Servis tabağına alıp rendelenmiş parmesan peyniri serpiştirip servis yapın.

Afiyet olsun...

*Porcini Mantarı: Doğa mantarlarının “kralı” olarak sayılan Boletus Edulis. Yani, İtalyanların meşhur “porcini” mantarı. Türkçe’de ise “bolet” veya “ayı mantarı” olarak da bilinir. Günümüzde Türkiye’de kaliteli restoranların İtalyan mutfağı mönülerinde rastlayabildiğimiz bir mantar. mrkaetlerden veya internetde gurma sitelerinden taze veya kurutulmuş olarak temin edilebilir
Yorum Gönder